Wednesday, 8 June 2011

Ibrahim

Allah tunjukkan Ibrahim kerajaan langit dan bumi, agar dia akan menjadi antara yang yakin (6/75).

Apabila langit meliputi Ibrahim, dia melihat planet dan dia berkata; "ini adalah pentadbirku."

Tetapi apabila ia menghilang Ibrahim berkata; "Aku tidak suka yang menghilang" (6/76).

Maka apabila Ibrahim melihat bulan terbit, dia berkata; "Inilah pentadbirku." 

Tetapi apabila ia menghilang Ibrahim berkata; "Jika pentadbirku tidak menghidayahkan aku, aku akan jadi orang yang sesat" (6/77).

Maka apabila dia melihat Matahari terbit, dia berkata; "Ini adalah pentadbir aku, ia lebih besar."

Tetapi apabila ia menghilang, dia berkata; Wahai orang-orang, sesungguhnya aku berlepas diri dari apa yang kamu syirikkan (6/78). Sesungguhnya aku akan berpaling wajahku kepada Dia yang mencipta langit dan bumi, sebagai seorang monotheist, dan aku bukan dari yang musyrik" (6/79, 16/120). 

Allah berfirman kepada Ibrahim; "sejahteralah menyerah diri."

Ibrahim berkata; "Aku menyerah diri secara sejahtera kepada pentadbir alam-alam" (2:131).

Ibrahim berkata; "Pentadbirku, tunjukkan aku bagaimana Engkau menghidupkan yang mati."

Allah berfirman; "Adakah kamu tidak beriman?"

Ibrahim berkata; "Tidak, tetapi untuk meyakinkan jantung aku."

Allah berfirman; "Pilih empat burung, kemudian potongnya dan letakkan bahagian burung pada tiap gunung, kemudian panggillah mereka kepadamu, meraka akan berlumba ke arahmu" (2/260).

Ibrahim telah diuji dengan perintah dari Allah, yang mana dia telah sempurnakan. Allah berfirman; "Aku akan jadikan kamu Imam bagi manusia."

Ibrahim berkata; "Juga dari keturunan aku?"

Allah berfirman; "Perjanjian Aku tidak merangkumi orang-orang yang zalim" (2/124).

Oleh kerana Ibrahim bersyukur, Allah menghidayahkannya dan mendapat laluan yang lurus (16/121). Allah memberikan Ibrahim di dunia kebaikan dan sesungguhnya Ibrahim di akhirat dari yang soleh. (16/122) Allah menjadikan Ibrahim sebagai kawan (4/125). Ibrahim berkata pada bapanya Azar; "Patutkah kamu buatkan idola sebagai tuhan? Aku lihat kamu dan orang-orang kamu dalam kesesatan yang nyata (6/74). Wahai ayahku, kenapa menyembah apa yang tidak mendengar tidak melihat tidak membantu kamu sesuatu? (19/42). Wahai ayahku, sesungguhnya telah datang kebenaran kepadaku tidak datang kepadamu maka ikutlah aku tunjukkan kamu laluan yang betul (19/43). Wahai ayahku, janganlah menyembah Setan. Sesungguhnya Setan engkar pada Pengasih" (19/44). Wahai ayahku sesungguhnya aku takut menimpa kamu azab dari Pengasih maka menjadi rakan Setan" (19/45).

Ayah Ibrahim berkata; "kamu telah meninggalkan tuhan-tuhan aku kah Wahai Ibrahim? Jika kamu tidak berhenti, aku akan merejam kamu. Tinggalkan aku sendiri" (19/46).

Ibrahim berkata; "Sejahtera atas kamu, aku akan memohon ampun bagi kamu dari pentadbirku (19/48, 60/4). Tetapi aku tidak mempunyai kuasa untuk melindungi kamu dari Allah (60/4). Sesungguhnya Dia sangat baik padaku (19/47). Aku akan meninggalkan kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah. Aku akan memanggil pentadbirku. Aku berharap aku tidak akan leka dari memanggil pentadbirku" (19/48). 

Ibrahim mencari kemaafan untuk ayahnya hanya kerana janji yang dia buat untuk ayahnya. Tetapi apabila Ibrahim jelas bahawa ayahnya adalah musuh Allah, dia meninggalkannya. Sesungguhnya Ibrahim baik dan penyabar (9/114).

Orang-orang Ibrahim berhujah dengan Ibrahim, Ibrahim berkata; "Adakah kamu berhujah tentang Allah, apabila dia menghidayahkan aku? Aku tidak takut apa yang kamu syirikkan hanya jika pentadbirku mahu begitu. pentadbirku merangkumi semua perkara dengan ilmu, tidak kamu ingatkah? (6/80) Aku berlepas diri dari apa yang kamu sembah (43/26). Hanya yang memulakan aku, maka  sesungguhnya Dia akan menghidayahkan aku" (43/27).

Ibrahim berkata kepada ayahnya dan orang-orangnya; "Apa yang kamu sembah? (26/70, 37/85). Bukankah itu tuhan-tuhan palsu, disebalik Allah yang kamu mahu? (37/86). Apakah pendapat kamu tentang pentadbir alam-alam?"

Kemudian Ibrahim melihat bintang dan berkata; "Aku sakit" (37/89).

Mereka berkata; "Kami menyembah berhala dan kami teruskan tumpu padanya" (26/71).

Apakah Tamasil ini yang kamu padanya tumpukan? (21/52). Adakah mereka mendengar apabila kamu memanggil mereka? (26/72)" Atau adakah mereka memanfaatkan kamu atau mencederakan kamu?" (26/73).

Mereka berkata; "Tidak. Kami mendapati nenek-moyang kami menyembah mereka (21/53, 26/74). 

Ibrahim berkata; "Kamu dan nenek-moyang kamu dalam kesesatan yang nyata (21/54). Kamu jelaskah apa yang kamu sembah itu? kamu dan ayah kamu adalah lapuk (26/75). Sembahlah Allah dan ambil perhatian tentangNya, ini adalah lebih baik bagi kamu jika kamu tahu (29/16).  Kamu menyembah idola selain dariNya, dan kamu membuat kepalsuan. Itu yang kamu sembah tidak mendatangkan perlindungan, maka carilah dengan Allah perlindungan dan sembahNya dan bersyukur kepadaNya dan kepadaNya kamu akan kembali (29/17). Jika kamu mengingkari, bangsa sebelum kamu juga telah mengingkari (29/18). Menjelajahlah Bumi dan perhatikan bagaimana makhluk dimulakan. Kemudian Allah mengadakan rekabentuk yang akhir. Sesungguhnya Allah atas tiap sesuatu qadir (29/20). Allah akan mengenakan hukuman kepada siapa yang Dia kehendaki dan Dia  mengasihi siapa yang Dia kehendaki, dan kepadaNya kamu akan kembali (29/21). Kamu tidak akan mampu mencabar fakta ini, di Bumi mahupun di langit, tidak juga kamu mendapat selain Allah sebagai rakan atau kemenangan" (29/22).

Mereka berkata; "Adakah kamu datang dengan kebenaran atau kamu main-main?" (21/55).

Ibrahim berkata; "Tidak, pentadbir kamu yang mentadbir langit dan bumi aktifkannya dan aku atas itu naik saksi" (21/56). Demi Allah, aku akan lakukan sesuatu terhadap berhala kamu selepas kamu berlalu pergi" (21/57).

Ibrahim berkata; "Maka sesungguhnya mereka adalah musuh bagi aku, hanya pentadbir alam-alam (26/77). Yang menciptakan aku maka Dia menghidayahkan (26/78). Dan Dia yang memberi aku makan dan minum (26/79). Dan yang membuat aku sakit kemudian Dia menyembuhkan (26/80). Yang mematikan aku kemudian menghidupkan (26/81). Yang aku berharap agar Dia mengampunkan kesalahan aku di hari Kiamat (26/82). Pentadbirku, kurniakan aku penghakiman dan libatkan aku dengan orang yang soleh (26/83). Dan buatkan bagiku lidah yang benar dalam yang terkemudian (26/84). Jadikanlah aku dari pewaris syurga yang penuh nikmat (26/85). Dan ampunkanlah bagi ayahku sesungguhnya dia dari yang sesat (26/86). Jangan kecewakan aku di hari mereka dihisab (26/87). Pada hari tiada wang atau anak boleh menolong (26/88). Hanya bagi dia yang datang kepada Allah dengan hati yang suci" (26/89).

Maka mereka berpaling dari Ibrahim dan berlalu pergi. Ibrahim kemudiannya pergi kepada idola mereka dan berkata; "Bolehkah kamu makan? (37/91). Apa kamu tidak bercakap?" (37/92).

Maka Ibrahim kembali kepadanya dan memukul dengan tangan (37/93). Ibrahim menjadikan patung-patung itu cebisan-cebisan hanya yang paling besar, agar mereka kembali kepadanya" (21/58). 

Kemudian mereka kembali dan marah (37/94). Mereka berkata; "Siapakah yang melakukan semua ini atas tuhan-tuhan kami? Sesungguhnya dia zalim" (21/59).

"Kami dengar seorang pemuda mengingatkan mereka. Dia Ibrahim" (21/60). 

"Maka bawakan dia di depan mata manusia supaya mereka menyaksikannya" (21/61).

"Adakah kamu lakukan semua ini terhadap tuhan-tuhan kami wahai Ibrahim?" (21/62).

Ibrahim berkata; "Tidak, dia melakukannya yang besar dari mereka ini maka tanyalah mereka jika mereka boleh bercakap" (21/63).

Maka mereka berpaling ke nafs mereka dan berkata; "Sesungguhnya kamulah yang yang zalim (21/64).

Kemudian mereka kembali ke idea lama mereka: "Kamu tahu bahawa mereka tidak bercakap" (21/65).

Ibrahim berkata; "Adakah kamu menyembah dari selain Allah apa yang tidak memanfaatkan kamu sesuatu dan tidak mencederakan kamu? (21/66). Aku kecewa dengan kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah, apakah kamu tidak mengakal? (21/67). Adakah kamu sembah apa yang kamu ukir? (37/95). Sedangkan Allah yang menciptakan kamu dan semua yang kamu lakukan" (37/96).

Mereka berkata; "Jika kamu hendak lakukan apa-apa, maka bakarkan dia dan berikan kemenangan atas tuhan-tuhan kamu (21/68). Bunuh dia atau binakan untuknya satu struktur dan kemudian lemparkan dia dalam api" (29/24, 37/97).

Allah berfirman; "Wahai api, sejuklah dan sejahterakan Ibrahim" (21/69).

Allah selamatkan Ibrahim dari api (29/24). Mereka ingin mencederakan Ibrahim, namun Allah yang menjadikan mereka orang yang kalah (21/70, 37/98). Ibrahim berkata; "Kamu mengambil idola selain Allah untuk mendapatkan persahabatan antara kamu di kehidupan dunia ini, tetapi kemudian, pada hari Pengadilan, kamu akan tidak memihak antara satu sama lain, dan saling mencarut. Destinasi kamu adalah neraka dan kamu bukan pemenang (29/25). Aku menuju kepada pentadbirku, Dia menghidayahkan aku (37/99). Pentadbirku, jadikanlah aku dari yang soleh" (37/100). 

Seseorang dari kerajaan telah berdebat dengan Ibrahim tentang Allah. Ibrahim berkata; "Allah adalah yang menghidupkan dan mematikan."

Dia berkata; "Aku menghidupkan dan mematikan." 

Ibrahim berkata; "Allah menerbitkan matahari dari Timur, maka kamu bawakannya dari Barat" (2/258).

Maka Allah menganugerahkan Ibrahim anak yang halim (37/101). Apabila si anak itu cukup membesar untuk bekerja, Ibrahim berkata; "Anakku, aku melihat dalam mimpi yang aku mengorbankan kamu. Apa yang kamu fikir?"

Dia menjawab; "Wahai ayahku, lakukan apa yang kamu diperintahkan untuk lakukan, kamu akan mendapati aku, insyaallah, bersabar" (37/102).

Maka apabila kedua-duanya menyerah diri dengan sejahtera, kemudian Ibrahim meletakkan kepala si anak ke bawah (37/103). Allah memanggilnya; "Wahai Ibrahim (37/104). Kamu telah jujur dengan visi. Sesungguhnya Kami menganugerahkan kepada yang betul" (37/105).

Itu adalah ujian kepada Ibrahim (37/106). Allah mengfidyahkannya dengan pengorbanan yang besar (37/107).

Rasul-rasul Allah datang kepada Ibrahim dengan khabar gembira, mereka berkata; "Sejahtera" (11/69, 15/52).

Ibrahim berkata; "Sejahtera kepada orang yang tidak dikenali" (51/25).

Ibrahim kemudiannya kembali kepada keluarganya. Tidak lama kemudian Ibrahim datang dengan mamalia gemuk yang dimasak (11/69, 51/26). Ibrahim mempelawanya kepada mereka, dia berkata; "Kamu tidak makankah?" (51/27).

Maka apabila Ibrahim melihat tangan-tangan mereka tidak ke arahnya, dia tidak mempercayai mereka, dan berasa takut kepada mereka (11/70, 51/28). Ibrahim berkata; "Sesungguhnya kami bimbangkan kamu" (15/52).   

Mereka berkata; "Jangan takut, kami telah dihantar kepada orang Lut (11/70). Jangan bimbang, kami bawakan kamu khabar baik tentang anak yang alim" (15/53).

Ibrahim berkata; "Apa khabar baik yang boleh kamu bawakan aku ketika usia tua telah datang kepadaku? Apakah kabar baik kamu?" (15/54).

Mereka berkata; "Kami bawa khabar baik dengan kebenaran, maka janganlah jadi dari orang yang menolak" (15/55).

Ibrahim berkata; "Siapa yang akan mengingkari dari rahmat pentadbirnya hanya orang-orang yang sesat (15/56).

Mereka kemudiannya memberikan khabar baik tentang anak yang berilmu (51/28). Isteri Ibrahim berdiri dan dia ketawa (11/71). Dia teruja dan menampar wajahnya, dan berkata; "Aku adalah perempuan tua yang mandul" (51/29). Bagaimana aku mampu melahirkan sedangkan aku perempuan tua, dan suamiku ini orang tua? ini adalah perkara pelik" (11/72).

Mereka berkata; "Awak hairan dengan perintah Allah? Allah merahmati kamu wahai ahlul Bait. Sesungguhnya Dia terpuji dan majid (11/73). Itu yang pentadbir kamu firmankan. Dia Bijaksana dan Alim" (51/30).

Maka apabila kejutan itu meninggalkan Ibrahim dan khabar gembira dihantar kepadanya, dia mula berhujah dengan Allah bagi orang Lut (11/74).

Sesungguhnya Ibrahim adalah penyabar dan baik (11/75). Ibrahim berkata; "Apakah urusan kamu, wahai Rasul-rasul? (15/57, 51/31).

Mereka berkata; "Kami diutus kepada penjenayah-penjenayah (15/58, 51/32). Untuk menjatuhkan atas mereka batu-batu tanah (51/33). Disediakan oleh pentadbir kamu untuk pengkhianat (51/34). Hanya keluarga Lut, kami akan menyelamatkan mereka semua" (15/59). Hanya isterinya, kami mentakdir bahawa dia dari yang hancur (15/60). Wahai Ibrahim, berpalinglah dari ini. Sesungguhnya telah datang perintah pentadbir kamu, dan sesungguhnya akan datang kepada mereka azab yang tidak terhenti" (11/76).

Ibrahim dan pengikut Ibrahim berkata; "Kami berlepas diri dari kamu dan apa yang kamu sembah. Kami nafikan kamu, dan ia kelihatan akan ada ketidaksukaan dan kebencian antara kami dan kamu sehingga kamu ambil tahu tentang Allah" (60/4).

Allah jadikan Bait sebagai model bagi manusia dan keamanan dan manfaat makam Ibrahim untuk dicapai. Allah mengamanahkan kepada Ibrahim dan Ismail; " Janganlah syirikkan Aku dengan sesuatu dan bersihkan Bait Aku untuk mereka yang melawat, yang setia, dan untuk yang rukuk dan sujud (2/125, 22/26).

Abraham berkata; "Pentadbirku, jadikan negeri ini aman (2/126, 14/35), dan jagalah aku dan anak-anak aku jauh dari menyembah idola (14/35). Dan rezekikan habitatnya dari buah-buahan bagi sesiapa yang ambil-tahu tentang Allah dan hari Akhirat. Dia berkata; "dan siapa yang kufur, maka Aku akan biarkan dia menikmati untuk seketika, kemudian Aku akan paksanya kepada azab api, penyudah yang dasyat (2/126).

Ibrahim berkata; "Pentadbirku, sesungguhnya mereka telah menyesatkan ramai dari antara manusia. Maka, sesiapa yang mengikuti aku, kemudian dia adalah bagi aku, dan sesiapa yang tidak mentaati aku, maka sesungguhnya Engkau Pengampun Pemurah (14/36).

Dan apabila Ibrahim membina tapak dari Bait dan Ismail; "Pentadbir kami terimalah ini dari kami. Sesungguhnya Engkau Mendengar Mengetahui" (2/127). Pentadbir kami, dan biarkan kami menyerah diri dengan sejahtera kepadaMu dan dari keturunan kami bangsa yang menyerah diri kepadaMu secara sejahtera dan tunjukkan kami amalan kami dan ampunkan kami, Sesungguhnya Engkaulah Mengampuni Menyayangi. (2/128) Pentadbir kami, hantarkan antara mereka seorang rasul dari mereka, yang mengucapkan kepada mereka ayat-ayat Engkau dan mengajar mereka kitab dan hikmah, dan membersihkan mereka. Engkau yang Mulia Bijaksana" (2/129).

Ibraham menyertai anaknya dan Jakob; "Wahai anak-anak aku, Allah telah memilih deen untuk kamu, maka jangan mati hanya dan kamu menyerah diri sejahtera (2/132).

Ibrahim berkata; "Pentadbir kami, aku telah asingkan bahagian bagi keturunan aku dalam penempatan yang kurang membangun dekat dengan Bait Engkau Muharram. Pentadbir kami, supaya mereka boleh mengadakan Solat. Maka biarkan af-idah mereka jatuh ke arah mereka. Sediakan mereka dengan tumbuh-tumbuhan supaya mereka bersyukur (14/37). Pentadbir kami, Engkau tahu apa yang kami sembunyikan dan apa yang kita menyatakan. Tidak ada yang tersembunyi dari Allah di bumi mahupun di langit (14/38). Pujian bagi Allah yang menganugerahkan aku, walaupun umur tua, Ismail dan Ishak. Pentadbirku sememangnya mendengar doa-doa (14/39). Pentadbirku, jadikan aku dirikan Solat, dan juga dari keturunan aku. Pentadbir kami, terimalah doa (14/40). Pentadbir kami, ampunilah aku dan ibubapaku, dan orang-orang yang beriman hari diadakan Penghitungan (14/41).

Wallahualam.

No comments: