Friday, 29 October 2010

Surat Cinta Untuk My Future Son

Saya mendapat ilham dari coretan di sebuah blog, untuk mencoret kali ini. Sila rujuk; http://theotherkhairul.blogspot.com/2010/10/surat-cinta-untuk-my-future-wifes.html

Coretan itu saya temuinya di Facebook Fatim pada Jumaat lepas. Coretan itu mengenalkan saya kepada blog tersebut. Menarik blognya. Saya mula menjadi pembaca blog 'The Other Khairul' sejak itu.

Saya memikirkan nama anak lelaki saya di masa hadapan. Hafiz, saya tertarik dengan nama ini. Hafiz lazimnya merujuk kepada penghafal al-Quran.

Okey, saya rasa mahu memilih nama yang Koranik. Sila rujuk; http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Qur'anic_names

Nama lain menarik perhatian saya; 'Soleh'. Namun saya berbalik kepada Hafiz. Banyak perkataan Hafiz dalam al-Quran yang membawa maksud 'penjaga'/'pelindung'/'pengawas'. Contohnya, Rasul tidak diutuskan untuk 'menjaga'/'melindungi'/'mengawasi' manusia.

Dalam erti kata lain, seorang hafiz yang menghafal al-Quran, maka al-Quran 'terjaga'/'terlindung'/terawas' dalam memori si penghafal, dan sesungguhnya Allah atas tiap sesuatu 'dijaga'/'dilindungi'/'diawasi'.

Hafiz,

Ayah menulis coretan ini, sebelum ayah mengetahui siapakah bakal ibumu. Mungkin jua ayah 'pergi' ketika ibumu masih mengandung, tidak sempat untuk mendengar suara riamu.

Hafiz,

Pesan utama ayah kepadamu adalah al-Quran. Kamu mungkin akan menjadi penganut Sunni, Syiah, mahupun Ahmadi. Mahu jua Sufi ataupun Nation of Islam. Mungkin jua Wahabi, boleh jadi al-Arqam.

Hafiz,

Apapun cabang atau mazhab Islami yang wujud di dunia ini, masing-masing menggunakan al-Quran yang sama. Bak religious views boyfriend Sha di Facebook;

"1 Allah 1 Islam 1 Kiblat 1 Al-Quran 1 Hati."

Ya, sememangnya ada dua versi riwayat al-Quran pada hari ini; iaitu Haf dan Warsh. Tetapi bukan itu punca utama perpecahan umat Islami.

Puncanya adalah mereka 'mengambil' kitab lain sebagai sumber wahyu, selain Kitabullah. Di situlah spot wujudnya jurang perbezaan yang ketara antara mereka.

Ketika ayah bersekolah agama Sunni suatu ketika dahulu, kalimah 'Sunnah wal Jamaah' agak sering ditekankan. Mereka yang tidak bermazhab 'Sunnah wal Jamaah' dikatakan terkeluar dari akidah Islam yang sebenar.

Hafiz,

Mari ayah tunjukkan formula akidah, seperti berikut;

Akidah = Tauhid + Lain-lain

Katakanlah Dia Allah yang ahad, tiada Tuhan melainkanNya. Ini adalah penyataan tauhid. Kalimah 'lain-lain' itu adalah satu inovasi bagi mewujudkan istilah 'akidah'.

Hafiz,

Apapun jalan yang kamu mahu ikuti, jangan berhenti dari mempelajari al-Quran. Dikala mereka sibuk tentang persoalan seperti;

"Apa as Shafie kata tentang sukan?"

atau;

"Apa Wahabi kata tentang makan?"

atau;

"Apa al-Qaradawi kata tentang bulan?"

Jangan kamu tinggalkan persoalan berikut;

"Apa al-Quran kata tentang sukan, makan dan bulan?"

Hafiz,

Belajarlah bahasa Arab Klasikal, kerana itu bahasa penduduk Arab ketika turunnya al-Quran.

Hafiz,

Jangan terlalu terikat dengan ajaran nenek moyang walaupun ajaran dari ayah sendiri. Jadilah seorang mujtahid yang progresif.

Hafiz,

Al-Quran perlu diselami sepenuhnya. Ada 114 surah bersamaan enam ribu lebih ayat. Kesemua tiap perkataan perlu diselami. Tiada satu pun perkataan yang patut diabaikan. Ini kerana, setiap ayat al-Quran adalah berkait dengan ayat-ayat al-Quran yang lain.

Mengambil sebahagian ayat al-Quran sahaja untuk diselami umpama Bumi tanpa Bulan, Air tanpa Oksigen. Berusahalah untuk menyelami keseluruhan al-Quran dengan kudrat yang ada.

Hafiz,

Jadikanlah al-Quran sebagai kitab yang menghakimi tiap sesuatu, termasuk menghakimi penterjemaahan dan tafsir al-Quran itu sendiri.

Sekian dulu coretan ayah. Ayah ada exam tiga paper pada hari Selasa ini. Pada waktu pagi, tengahari dan petang. Hari ini adalah birthday ayah. Tarikhnya sama dengan birthday boyfriend Sha.

Sekian dulu coretan.

Wallahualam.

2 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum ya ariji..

nampaknya makin ramai yang sudah menulis surat utk manusia yang mereka belum jumpa lagi. hurm.

apa yang kau nasihatkan untuk bakal anak kau ini mmg baik namun masih perlu diteliti dan diperbaiki. bukanlah aku nk masuk campur cuma ada beberapa perkataan dan bahasa kau yang 'bias' terhadap fahaman kau sendiri.

bagi maksud ayat Hafiz kau memilih utk menulis Rasul tidak diutus utk 'menjaga', melindungi, mengawal manusia.. ia memang benar tapi ia perlu dilihat dari skop yg lebih luas yg berteraskan Quran dan Sunnah. ia bukan hal kecil jika Nabi Muhammad s.a.w yang menjadi isunya. Sedangkan kau menulis Nabi s.a.w tidak itu dan tidak ini namun masih juga kau tidak mengagungkan KeRasulannya padahal tentera dalam kitab kita bahawa Wajib untuk Selawat pada Baginda.
Begitu banyak kata-kata Hikmah dan kebenaran dari Allah ar-Rahman menerusi pada Pesuruhnya, malah jika Baginda s.a.w masih ada pasti keadaan islam berbeza. Namun Allah s.w.t mmg luas takdirnya dan Maha Besar Allah dgn rancangan dan kehendaknya.
Muhammad s.a.w adalah manusia istimewa yang menjadi rahmat sekalian alam!
tugasnya bukan mengawal tapi mendidik manusia!
adakah kita akan faham Quran dgn mendengar si kafir rashad khalifa atau berusaha memahami Sunnahnya?!
sedangkan Allah ar-Rahim telah menetapkan tiada manusia yang lebih rapat dan memahami Quran selain pesuruh-Nya! jadi sudah tentu Rujukan kembali pada Allah dan Rasulnya!
dan bergembiralah bagi mereka yang istiqomah dan sabar dalam mentaati Rasulullah s.a.w. walaupun kita tidak dikawal Nabi s.a.w tp kita WAJIB mentaati Baginda. ini termaktub bukan dalam perlembagaan negara tp pada hati yang bersama Tuhannya!
usahla dgn 'bias' memperkecilkan Baginda s.a.w secara tersirat!

"kemunafikan yg tersembunyi lebih dikeji dari kafir terang-terangan!"

wahai hafiz, (Jika kau wujud nnt)

usahlah risau apa Shafie kata tentang sukan kerana tiada percanggahan dalam Quran. Usahla sibuk pasal wahabi. bukankah pada zaman kau ini patutnya zaman canggih dgn pelbagai teknologi? buat apa kau sibuk menggelar "dia Wahabi, engkau salafi, beliau sufi"?? adakah ini dinamankan mendapat hidayah dan kesedaran ? Al-Quran telah menerangkan perihal bulan dan kajian saintifik telah banyak mengenai perihal bulan dari pelbagai jenis saintis dari seluruh dunia jadi usah belek kitab Qaradhawi untk kau mengenal bulan. xsesuai.

Anonymous said...

Al-Quran sentiasa Utama barulah diikuti dengan Hadith. Hadith sahih! bukan yang palsu direka-reka. jgn pelik nnt kau jumpa ada yang kata Hadith sahih telah pupus tapi riwayat kambing mereka paling setuju dan suka! inilah fikiran yang hanya ikut suka dan rasa. harapnya mereka ambil berat hal Syurga dan Neraka. Hidup bukan didunia sahaja. ini hanya ujian semata-mata.

apa yang penting kau selami mengapakah kalendar hijrah yang menggunakan fungsi bulan adalah bertepatan dgn Quran!
adakah ia bercanggah seperti yang didakwa sesetengah mereka ? tapi sibuk mencintai kalendar masehi sudahnya.. tapi menghentam kononnya ummah makin alpa dan dia lah yang beribawa,sunnah pula dia ejek dia ketawa...

kau selidiki mengapa manusia berkhatan ? adakah kerana israilyyat atau kerana sunnah dan kesihatan ?? adakah ia mengubah ciptaan Tuhan?? geli hati memikirkan hal ini.

jgn bersedih jgn merana. Kebenaran tetap menyala, kesusahan diganti pahala!

usah segala benda kau mahu fikir dan rasa. walhal tawakkal adalah senjata utama! bukannya akal yang hanya sementara..

berhati-hati dgn Hadith sahih Nabi s.a.w! jika kau memburukkannya nescaya kau PASTI BINASA!
sedangakn Nabi Muhammad s.a.w telah bersabda dunia untuk orang islam adalah bagaikan penjara
YA! memang orang kafir berbahgia didunia! mmg merekalah yg jd penguasa!

Namun igtlah hafiz!!
itu bukan ukurannya. bukanlah disebabkan ada Hadith sahih menyebabkan Ummah ini merana dan kecewa. sememangnya itulah takdir yg Esa. Menguji dan memberi dgn Ujiannya. sedarlah inilah yang Nabi s.a.w kata! tidak pernah Baginda menjanjikan KEBAHGIAAN DUNIA pada kita seperti yg diidamkan olh sesetengah manusia! mereka berkata-kata bangsa yang mencipta ipod, dan komputer mcm amerika itulah yang maju dan popular, sdgkan ummat islam makin alpa. binasalah mereka. mereka tidak sedar akan kebenaran yang ada tapi hanya mampu mensajikan mengapa adanya rejam selepas ditangkap zina ? mengapa perlu buka puasa waktu maghrib ? mengapa ? mengapa ? mengapa ?
usah bertanya jika kau tidak mampu menerima. usah bertanya jika kau fikir kau sajalah benarnya..

jika sangkaan ku benar. maka mungkin kau akan lihat islam makin berleluasa di dunia! jika ini terjadi pujilah yang Maha Esa!
usah mencari salah Nabi Muhammad s.a.w pula!

usah sibuk mengejar dunia kerana kau akan menyesal dan kecewa.

benar kata ayahmu utk belajar bahasa Arab. belajar Arab Fusha kerana ia tidak digelar Arab klasikal. jangan nnt belum boleh ucap dalam bahasa arab "saya mahu ke toilet" tapi terus nak karang terjemahan Kitab terakhir dunia! kelakarnya!
semangat tanpa pemahaman akan merosak binasa mengundang bencana.

jika kau geli mencelupkan sayap lalat yng mati atas minumanmu untuk kau telan usah Nabi pula kau salahkan!

Akhir kata, Hadith sahih bukan perkara biasa. bukan fakta pupus dan bukan perosak agama.
Tanpa Hadith maka manusia akan terjemah agama dgn suka-suka hati mereka! kalau xpercaya.. Bukti ada didepan mata!!
Semoga Allah s.w.t mengurniakan bapamu seorang isteri yang baik dan yang taatkan Allah dan Rasul-Nya! dan menjadi ibu yang mengasihani dan mendoakan kau sentiasa.
semoga kau membesar sebagai anak yang mendapat hidayah dan rahmat-Nya dan menjadi anak yang membahgiakan ayahmu. InsyAllah.

-MuhdAbdillah-