Wednesday, 14 July 2010

Mazhab Sunni

Saya sering mengkritik mazhab Sunni di blog ini. Apa itu mazhab Sunni? Apakah keburukan mazhab Sunni? Antara isu yang perlu diberi perhatian adalah antaranya;

1) Akal

Dalam mazhab Sunni, ada satu istilah yang dinamakan 'dalil naqli'. Naqli adalah antonim kepada akal, membawa maksud 'tidak berakal'.

Jika diberi contoh, apakah benda yang tidak berakal, maka antara jawapannya adalah babi hutan, kucing liar, kura-kura, meja, kerusi, juga pinggan mangkuk etc.

Maka tidak hairanlah bila ada penganut Sunni yang sanggup membunuh penganut Syiah hanya kerana penganut Syiah meraikan harijadi Imam mereka.

Tidak hairan juga bila gereja-gereja di Malaysia diserang dan dibom hanya kerana 'berebut' kalimah 'Allah'.

Tidak hairan juga bila anak perempuan dibunuh oleh si bapa hanya kerana dia berpakaian Barat, kemudian menamakannya sebagai 'Pembunuhan Mulia', atau juga dikenali sebagai 'Honor Killing'.

Tidak hairan juga apabila penceraian dikira tiga kali hanya dengan menyebut 'aku cerai kamu' sebanyak tiga kali berturut-turut.

Mungkin ada orang berpendapat bahawa Mahathir adalah bermazhab Sunni. Pada pandangan saya beliau lebih kepada Mu'tazilah, kerana beliau menggunakan akal apabila memahami Islam. Sila rujuk http://drmaza.com/home/?p=1107

Golongan Mu'tazilah terkeluar daripada mazhab Sunni.

2) Wahyu

Dalam mazhab Sunni, riwayat hadis adalah wahyu, walaupun ia adalah digelar sebagai 'riwayat', walaupun sanadnya berjela-jela, walaupun ia disahihkan makhluk kira-kira dua ratus tahun selepas kewafatan Nabi Muhammad, walaupun jika ia bercanggah dengan al-Quran, walaupun ia bukan ditulis oleh Allah, dalam erti kata lain, walaupun ia hanya kata-kata makhluk, namun ia adalah wahyu.

3) Setaraf

Dalam mazhab Sunni, dalam isu tertentu al-Quran adalah dianggap setaraf dengan kitab lain seperti isu hukuman bagi kesalahan zina.

Lihatlah bagaimana saya telah diserang oleh seorang penganut Sunni hanya kerana mahu meletakkan darjat al-Quran lebih tinggi daripada kitab lain beberapa bulan lepas. Sila rujuk; http://ariji86.blogspot.com/2009/11/budak-arab-anti-hadis-dan-nasihat.html

4) Mentaati Rasul

Mereka mendakwa bahawa mentaati Rasul adalah dengan mentaati kitab lain yang tidak disahihkan oleh Rasul sendiri, tetapi disahihkan oleh Imam-imam tertentu.

Puak Syiah pun begitu juga, mereka ada kitab lain versi mereka sendiri.

Apakah ayat al-Quran ini bukan datang dari mulut Rasul?

Ya, seolah-olah al-Quran ini bukan disampaikan dari Rasul.

Ya, seolah-olah al-Quran ini disampaikan secara langsung dari Allah kepada mereka tanpa melibatkan Rasul.

5) Kesimpulan

Maka gunakanlah akal dalam memahami Islam dan al-Quran, kerana kita adalah manusia. Mari kita perhatikan Surah al-Mulk ayat 10;

Dan mereka berkata: "Jika kami telah mendengar atau mengakal, kami tidak akan menjadi antara peneman Bakaran."

Bakaran dalam ayat di atas merujuk kepada Neraka.

Wallahualam.

4 comments:

Anonymous said...

Dalam mazhab Sunni, ada satu istilah yang dinamakan 'dalil naqli'. Naqli adalah antonim kepada akal, membawa maksud 'tidak berakal')

*seperti biasa, ketidak fahaman kau tentang islam memang ditahap AMAT LEMAH. 'Dalil Naqli' merujuk kpd hukum dr Quran,Hadith,ijmak dan Qiyas. Manakala ada pula 'Dalil Aqli' yg merujuk kpd penggunaan akal.Sila belajar dgn baik. Apakah kau samakan kitab Allah dll dgn binatang2 yg kau sebutkan itu??? itu tidak termasuk dlm Dalil Naqli!!!
Kufurnya perbuatan seperti ini!!!
MasyAllah! Innalillah........ apakah kau igt binatang2 itu tidak mencari makanan? tmpt tggal? malah dlm Quran pun ada ceritakan binatang juga bekerja dgn Nabi a.s!
apakah kau pasti mereka tidak berakal???

balik dan belajar!!!


(Mungkin ada orang berpendapat bahawa Mahathir adalah bermazhab Sunni. Pada pandangan saya beliau lebih kepada Mu'tazilah...)

utk membuat dakwaan seperti ini adalah berdosa dan tidak patut sama sekali. ia bukan satu cabang ilmu utk 'berpandangan' dgn prasangka dan ianya bukanlah hal yg penting utk 'dirasai'. walaupun ia benar sekalipun namun hal ini adalah berdasarkan dari prasangka serta ia menududh Tun ini terkeluar dari golongan Sunnah. sekalipun ia benar ia adalah haram utk diperkatakan.
tgk dulu kau itu macam mana.... jgn kisah org lain jika kau sendiri pun tgh kelam kabut lemas dlm kesesatan. jangan berkata2 ttg hal yg kau tidak ketahui atau tidak pasti!

Anonymous said...

(Maka gunakanlah akal dalam memahami Islam dan al-Quran, kerana kita adalah manusia. Mari kita perhatikan Surah al-Mulk ayat 10.......)


*adakah kau pula ingin mendakwa berada dlm golongan mu'tazilah? adakah kau saja meletakkan isu Tun Mahathir dgn hasrat 'mensamakan' kamu berdua?
sukahati kaulah.. adakah kau faham Quran? surah Al-Mulk itu kau sandarkan utk penggunaan akal sbgi rujukan utama? ....XKENA!
Apa kau tidak MEMBACA?
"Jika kami telah MENDENGAR ...Al-Mulk:10
apakah kau begitu terdesak menggunakan perkataan 'mengakal' dlm terjemahan itu???? sedangkan ia lebih tepat diterjemah sebagai MEMAHAMI!
belajar bahasa Arab!
sungguh...kau ini telah amat mencintai akal kau itu hingga sanggup menggunakan taktik seperti munafik dan tidak berilmu.
inilah dalil utk tidak meletakkan akal sebagai panduan utama.

Dan ketahuilah! Bahawasanya dalam kalangan kamu ada Rasulullah (maka janganlah kemahuan atau pendapat kamu mendahului pentadbirannya); kalaulah ia menurut kehendak kamu dalam kebanyakan perkara, tentulah kamu akan mengalami kesukaran; akan tetapi (Rasulullah tidak menurut melainkan perkara yang diwahyukan kepadanya, dan kamu wahai orang-orang yang beriman hendaklah bersyukur kerana) Allah menjadikan iman suatu perkara yang kamu cintai serta di perhiaskannya dalam hati kamu, dan menjadikan kekufuran dan perbuatan fasik serta perbuatan derhaka itu: perkara-perkara yang kamu benci; mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang tetap menurut jalan yang lurus - Al-Hujuraat:7

Rujukan adalah kembali pada Kitab Allah dan Rasul-Nya!
jika tidak.....maka inilah jadinya

Dengan sebab dia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya Al-alaq:7

sejurus ayat ini. Allah Azzawajall memberin peringatan bg mereka seperti diatas.

(Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmulah tempat kembali .Al-Alaq:8

ini antara ayat2 yg plng awal diwahyukan pada Muhammad s.a.w.
Jadi kita perlu kembali pada Kitabullah dan taat kan isi2nya.

Anonymous said...

surah Al-Mulk ayat 10 itu menunjukkan MENDENGAR sebelum MEMAHAMI....
jadi kau patutnya ambil iktibar dari itu daripada 'mengakal'... hehe..... mendengar pada siapa? pada Allah s.w.t dan RasulNya!
apakah dalilnya?

Surah Hujuraat ayat 7 adalah dalilnya. manakala byk lg ayat Quran yg memperkatakan dgn Amaran yg keras atau tidak mengenai perihal mentaati Rasul s.a.w!
malah ayat pertama Al-Quran karim adalah BACALAH!!! bukannya FIKIRLAH...jadi ada baiknya ambil iktibar..

-Muhd Abdillah-

Anonymous said...

Ni dah masukmenghina