Thursday, 10 February 2011

Buku Bhg. II

Pada minggu lepas, saya telah membeli tujuh buah buku, iaitu;

1) 100 Kisah Benar Islamik

Tajuk di atas boleh jadi bukan tajuk yang sebenar. Saya telah kurang ingat tajuknya yang sebenar. Buku itu telah diberikan kepada Jue pada majlis perkahwinannya pada hari Khamis lepas. Editor buku itu mendapat ilham daripada buku bertajuk 'Chicken Soup for The Soul'. Buku '100 Kisah Benar Islamik' memaparkan tulisan dari ramai penulis.

Excuse me Jue, jika balutan hadiah itu bersifat amatur. Saya berada dalam keadaan 'nak cepat' semasa membungkusnya gara-gara kawan sedang menunggu. Ketika hari itu juga saya pergi mencari beg kertas, dimana kebanyakan kedai tutup kerana Hari Raya Cina. Bagai dirancang, ada satu kedai yang buka, iaitu kedai runcit institusi pengajian saya. Ketika itu saya tidak menjangkakan kedai itu menjual pembalut hadiah, kerana kedai itu berada dalam keadaan kekuranglengkapan jualan alatan tulis.

"Sailortape!"

Apabila berada di bilik, saya menyedari terlupa membeli sailortape.  Saya telah merancang untuk menggunakan beg kertas, dimana tidak memerlukan penggunaan sailortape. Ini berbeza dengan balutan hadiah. Bagai dirancang, ada doubletape nipis peninggalan ahli rumah yang menghuni bilik ini pada penggal pertama tahun lepas. Malah, masih banyak barang peninggalan di bawah katil. Saya belum membuangnya.

2) Halal Haram Tanggungjawab Bersama

Buku ini mungkin sambungan dari buku yang bertajuk 'Halal Haram'. Buku 'Halal Haram' boleh jadi ditulis oleh pengguna produk edaran syarikat HPA. Buku 'Halal Haram Tanggungjawab Bersama' memaparkan antara berita-berita pada tahun 2010 tentang isu halal dan haram pemakanan dan diulas dari perspektif al-Quran dan riwayat hadis. Buku ini tiada nama syarikat penerbitan dan boleh jadi diterbit secara amatur.

Buku ini dijual di kaunter pembayaran. Saya membeli buku ini secara spontan dalam keadaan 'nak cepat' ketika berada di kaunter pembayaran bagi membayar harga buku no. 1).

Antara faktor saya membeli buku ini adalah kerana isunya ada kaitan dengan thesis yang sedang saya usahakan sekarang.

3) Bibir Tersenyum Hati Menangis

Saya membeli buku ini untuk dihadiahkan kepada Hani sebagai hadiah harijadi. Antara faktor saya memilih buku ini adalah bagi mempromosikan al-Quran.

Buku ini mempunyai unsur ajaran Sunni.

4) Remaja Kreatif Luar Biasa

Saya membeli buku ini untuk dihadiahkan kepada Fatim sebagai hadiah harijadi. Saya sayangkan Fatim. Saya tahu, buku ini sebuah buku yang baik. Saya merasakan pembacaan buku ini baik bagi perkembangan otak pembaca, dan gaya bahasa yang digunakan dalam buku ini ringkas dan sesuai untuk remaja.

Fatim pernah membeli sebuah buku bertajuk 'Pemilik Cintaku Selepas Allah dan Rasul.' Buku itu mempromosikan konsep 'katakan tidak kepada bercinta sebelum kahwin' dan mempunyai unsur ajaran Sunni.

5) Saya Remaja Inovatif

Buku ini saya beli, juga untuk dihadiahkan kepada Fatim sebagai hadiah harijadi. Buku ini juga sebuah buku yang baik dan tahap pembacaannya sesuai untuk remaja. Saya merasakan buku ini baik untuk perkembangan minda Fatim.

6) Kaya Dengan Rumah

Apabila pergi ke kedai buku, lazimnya saya akan singgah melihat buku-buku yang berkaitan dengan dunia perniagaan atau pengurusan. Saya membeli buku ini untuk diri sendiri. Tujuan saya membeli buku ini adalah untuk menyelami pengalaman seseorang dalam bidang pelaburan hartanah.

7) Motivasi Alihan Pelajar gaya Smart Study

"Ini buku yang bagus."

Kata seorang lelaki yang tidak dikenali umurnya mungkin  dalam 30an, ketika saya membelek satu dari himpunan buku yang bertajuk itu. Beliau juga membelek buku yang bertajuk sama.

Pujian itu bukan faktor utama kenapa saya membeli buku ini. Saya suka menjadi seorang pelajar, walaupun prestasi akademik saya boleh jadi kurang konsisten.

Buku ini tentang pembelajaran. Tugas belajar adalah sinonim dengan keperibadian seorang mukmin.

Buku no. 6) dan 7), boleh jadi saya tidak punya banyak masa untuk membacanya dalam jangka masa terdekat, kerana sibuk dengan akademik dan aktiviti lain. Waktu cuti panjang selepas final exam boleh jadi masa yang sesuai untuk 'menyelami' kedua-dua buku ini.

Sekian dulu coretan.

Wallahualam.

No comments: