Thursday, 17 November 2011

Hari Pengadilan, Neraka dan Bumi

Tajuk: Hari Pengadilan, Neraka dan Bumi
Penulis: Layth al-Shaiban

Satu subjek yang paling timbul yang dihadapi dalam pengajian al-Quran adalah Hari Pengadilan, Bumi dan Neraka, kesemuanya menyentuh takdir manusia yang pasti, iaitu menemui Pencipta kita bagi amalan yang telah kita lakukan dan laluan yang telah kita ambil.


Mereka bertanya kepada kamu tentang Saat, bilakah akan tiba? Katakanlah sesungguhnya ilmunya pada pentadbirku, tiada yang dapat merungkai bagi waktunya hanya Dia, ianya berat pada Langit dan Bumi, ia tidak datang kepada kamu kecuali dengan tiba-tiba. Mereka bertanya kepada kamu seolah-olah kamu bertanggungjawab baginya. Katakanlah sesungguhnya apa ilmunya pada Allah dan sesungguhnya kebanyakan manusia tidak mengetahui (7:187).


Artikel ini akan mengemukakan ayat bagi menghadapi dengan pelbagai topik ini, melukis sebuah gambar sekasar ia boleh-jadi, bagi apa yang menanti di hadapan kita semua.


Peristiwa Hari Pengadilan.


Di akhir waktu kita di Bumi, sebagai spesis, adalah berkait dengan Hari yang satu, apabila Allah akan memanggil kita semua untuk dinilai. Banyak peristiwa yang diterangkan dalam al-Quran yang akan wujud pada Hari itu, satu Hari yang begitu ganas, yang kita pohon kepada Allah untuk kasihani kita dan anak-beranak kita hidup ketika peristiwanya:


Gempa-bumi akan menggegar planet, dan lava akan terpancut dari perut Bumi.


Apabila bergegar Bumi dengan gegarnya, dan Bumi mengeluarkan isinya, dan manusia akan berkata; "Apakah yang terjadi dengannya?" Pada Hari itu ia akan mengkhabarkan beritanya, bahawa pentadbir kamu mewahyukan baginya (99:1-5)


Keganasan bagi Hari itu akan menyebabkan wanita gugur, ibu meninggalkan bayi susuan mereka, dan kanak-kanak mempunyai rambut yang beruban.


Wahai manusia, bertaqwalah kepada pentadbir kamu, sesungguhnya gegaran Saat sesuatu yang hebat. Hari kamu lihat, setiap ibu susuan akan meninggalkan bayi susuannya, dan wanita mengandung akan gugur-kandungan, dan kamu akan lihat manusia mabuk sedangkan mereka tidak mabuk, sesungguhnya azab Allah sangat-dasyat (22:1-2).


Maka bagaimana kamu bertaqwa sedangkan kamu kufur hari menjadinya kanak-kanak rambut-beruban? (73:17).


Matahari akan mengembang atau menindih.


Apabila Matahari adalah tertindih (81:1).


Bulan akan merempuh ke dalam Matahari.


Dia bertanya; "Bilakah hari Kiamat?" Maka apabila penglihatan kabur, dan Bulan gerhana, dan Matahari dan Bulan berkumpul (75:6-9).


Langit akan dicarikkan.
Maka pada Hari itu peristiwa yang tidak-dapat-dielak akan tiba, dan langit akan dicarikkan, dan pada hari itu ia akan menjadi rapuh (69:15-16).


Laut akan mendidih.


Dan apabila laut dijadikan mendidih (81:6).


Gunung-ganang akan dimusnahkan secara menyeluruh


Dan mereka bertanyakan kamu tentang gunung-ganang, maka katakanlah; "Pentadbir aku akan memusnahkan mereka dengan musnahnya, kemudian Dia akan tinggalkannya sebagai dataran yang halus" (20:105-106).


Semua pekan, bandar, kampung manusa akan dimusnahkan, Bumi tidak lagi menjadi Bumi yang kita tahu.


Dan penempatan-manusia sebelum Hari Kebangkitan Kami musnahkannya, atau memukulnya dengan pukulan yang hebat. Ini telah tertulis dalam rekod (17:58).


Sesungguhnya Kami buatkan apa di Bumi satu dekorasi bagi mereka, agar Kami menguji mereka adakah mereka terbaik dalam kerja, dan sesungguhnya Kami pastinya buatkan apa atasnya debuan pasir-kering (18:7-8).


Hari Bumi digantikan dengan bumi yang lain, dan langit, dan mereka akan muncul bagi Allah yang Satu yang Teragong (14:48).


Hon akan ditiup dua kali.


Dan horn akan ditiupkan, maka pengsan siapa di Langit dan siapa di Bumi hanya siapa yang disesuatukan Allah, kemudian ia akan ditiup buat-kali-terakhir, maka apabila mereka dibangkitkan, mereka melihat-lihat (39:68).


Yang mati akan dibangkitkan.


Dan hon akan ditiupkan, maka apabila mereka dari Kubur kepada pentadbir mereka berpusu-pusu. Mereka berkata; "Kecelakaan bagi kami, Siapa yang telah bangkitkan kami dari tempat-rehat kami? Ini adalah apa yang dijanjikan Rahman dan jujurnya Rasul-rasul (36:51-52).


Tubuh yang dibangkitkan tidak boleh lari dari kesakitan atau merasai kelegaan bagi kematian.


Sesungguhnya  yang kufur dengan ayat Kami, Kami akan masukkan mereka ke Neraka. Setiap kali kulit mereka terbakar, Kami gantikannya dengan kulit lain yang supaya mereka boleh rasakan penyeksaan. Allah yang Mulia, Bijaksana (4:56).


Dia cuba untuk meminumnya, dan ia tidak boleh ditelan, dan datang kepadanya kematian dari setiap tempat, dan tidak dia mati, dan dari belakangnya adalah azab yang kuat (14:17).


Allah dan MalaikatNya akan turun ke Bumi.


Dan langit akan dicarikkan, dan pada Hari itu ia akan menjadi rapuh, dan malaikat atas bentengnya, dan Arasy pentadbir kamu akan dibawa atas mereka, pada Hari itu, dengan lapan (69:16-17).


Malangnya, apabila Bumi dikecai berkecai-kecaian, dan pentadbir kamu datang dengan malaikat baris demi baris (89:21-22).


Semua orang akan dipanggil untuk dihisab.


Dan Bumi akan bersinar dengan cahaya pentabirnya, dan Kitab akan ditempatkan, dan dibawakan dengan nabi dan saksi, dan ia akan kemudiannya dibicarakan antara mereka dengan kebenaran, dan mereka tidak akan dizalimi (39:69).


Yang zalim akan digari.


Apabila gari di leher mereka dan rantaian mereka akan diheret, kepada air mendidih kemudian dalam Neraka meraka akan dibakar (40:71-72).

Satu halangan adalah diletakkan antara yang zalim dan yang soleh.Dan antara mereka adalah halangan, dan atas platform yang dijunjung adalah manusia yang mengenali orang lain dengan ciri-ciri mereka. Dan mereka memanggil sahabat Syurga; "Salam atas kamu!" Mereka tidak memasukinya, tetapi mereka mengharap. Dan apabila mata mereka dipalingkan ke sahabat Neraka, mereka berkata; "Pentadbir kami, jangan letakkan kami dengan orang yang zalim" (7:46-47).


Yang soleh dibawa ke Syurga yang jarak saiz langit dan Bumi kita, di mana mereka mendapat kepuasan yang tiada-penghujung.
Kemudian Kami akan menyelamatkan yang bertaqwa, dan Kami akan tinggalkan yang zalim dalamnya padanya melutut (19:72).


Kamu akan berlumba ke arah keampunan dari pentadbir kamu, dan Syurga yang lebarnya adalah selebar Langit dan Bumi, disediakan bagi mereka yang beriman dengan Allah dan RasulNya. Itu adalah kebaikan Allah yang Dia berikannya kepada siapa yang Dia sesuatukan. Allah yang Baik Hebat (57:21).


Dan sahabat kanan, apa itu sahabat kanan? Di taman yang tumbuh-subur. Dan pokok-buahan yang masak, dan teduhan yang dilebar, dan air mengalir, dan buahan banyaknya, tidak berakhir dan tidak terbatal (56:27-33).


Mereka bersandar dalamnya atas sofa yang ditinggikan, mereka tidak mendapati padanya kepanasan yang berlebihan dan tidak sejuk yang menyakitkan, dan teduhan atas mereka dekat, dan buahan tergantung rendah boleh-dicapai, dan mereka disediakan dengan mangkuk perak dan gelas kristal. Kristal yang dihias dengan perak, diukur dengan padannya, dan mereka diberikan minuman dalamnya dari piala yang berbau-halia, mata-air padanya diberi-nama 'Salsabeel', dan dikelilingi atas mereka kanak-kanak yang abadi, apabila kamu lihat mereka kamu akan berfikir bahawa mereka adalah mutiara yang terpecah, dan apabila kamu lihat, kemudian kamu akan melihat nikmat dan kerajaan yang hebat. Atas mereka pakaian dari sutera hijau yang halus, dan rantai dan gelang dari perak, dan pentadbir mereka akan berikan mereka air yang bersih (76:13-21).


Yang zalim akan berada di Neraka.
Kemudian Kami akan menyelamatkan yang bertaqwa, dan Kami akan tinggalkan yang zalim dalamnya padanya melutut (19:72).


Dan dibawakan pada Hari itu Neraka , dan pada Hari itu manusia akan ingat (89/23).


Kemudian sesungguhnya kamu, wahai pembelot yang engkar, akan makan dari pokok dari Masam, kemudian mengisi darinya perut kamu, maka minuman atasnya air-mendidih, maka kamu akan minum, dahaganya unta (56:51-55).


Dan sahabat kiri, apa itu sahabat kiri? pada angin panas-menghangat dan air mendidih, dan awan dari pendidihan, tidak menyejukkan  dan tidak mulia (56:41-44).


Neraka dijaga oleh malaikat yang tegas yang tidak membenarkan mana-mana cabut-lari.
Wahai orang yang beriman, lindungi diri kamu dan keluarga kamu dari Neraka yang isinya adalah manusia dan batu, atasnya malaikat yang tegas dan kuat yang tidak mengengkari Allah dalam apa Dia perintahkan mereka, dan mereka melakukan apa yang mereka diperintahkan (66:6).


Kesimpulan.


Dalam peristiwa Hari Pengadilan, apa yang paling menakutkan adalah Neraka bukan tempat yang jauh yang mana penjenayah akan dikumpul, tetapi hakikatnya Bumi kita berubah kepada benda yang menakutkan, satu tempat dimana pezalim akan ditinggalkan, selama mana langit dan Bumi berdiri, manakala yang soleh akan diambil-pergi.


Ia adalah hakikat baru yang ini memancarkan cahaya yang terdapat pada banyak ayat al-Quran yang berkenaan subjek ini, terutamanya yang mana 'semua manusia akan masuk Neraka'.


Dan sesungguhnya dari kamu hanya akan mengalaminya, sesungguhnya atas pentadbir kamu, satu kepastian yang akan tiba. Kemudian Kami akan menyelamatkan yang bertaqwa, dan Kami akan tinggalkan yang zalim dalamnya padanya melutut (19:71-72).


Menurut al-Quran, planet hijau kita yang subur, akan berubah menjadi tanah yang mandul, dimana Matahari telah dikembangkan, Langit telah dicarikkan, gunung-ganang telah dihancurkan, lava bercucuran keluar dari perut Bumi, Laut menjadi terlalu panas bagi hidupan, tiada tempat yang boleh berlindung, tiada juga mana-mana teduhan yang banyak, ia adalah tempat yang kucar-kacir, terbiar yang mana hanya ada kesengsaraan, kesusahan dan kesakitan.


Realiti ini juga yang menukar cara kita mesti melihat pada Syurga dan Neraka sebagaimana hubungan kita dengan Allah. Pentadbir kita adalah bukan membalas dendam terhadap ciptaanNya dengan melemparkan kita ke dalam lubang Neraka jika kita tidak mentaatiNya. Bahkan, Dia memberikan kita jalur-kehidupan yang mana kita boleh menyelamatkan diri kita dan orang yang kita sayang dari kebolehpastian bahawa planet kita adalah nazak, dan kita akan hidup selama-lamanya dalam satu kehidupan yang ganas. Ia adalah rahmat ini yang Allah tawarkan kepada kita yang kita mesti melayakkan diri.


Allah tidak akan menyelamatkan yang sombong, zalim, pentingkan diri-sndiri, tidak bersyukur yang menyembah yang lain selain dariNya. Bahkan, Dia akan menyelamatkan orang yang beriman denganNya, yang baik, rendah-hati, murah-hati dan bersyukur, dan hanya Dia yang Satu, pentadbir dan Ketua yang sebenar.


Semoga Allah melindungi kita dan anak-beranak kita dari kedasyatan Hari yang pasti.

No comments: