Monday, 11 April 2016

Zakir Naik Bhg. II

Tahun 2008 adalah tahun dimana saya banyak mendalami ajaran Zakir Naik. Apabila UK menyekat Zakir Naik atas alasan beliau mempromosikan ekstremisme, at a glance ia kedengaran reasonable.

Kita tahu bahawa ekstremis cenderung melampaui batas. Jika mereka mahu membunuh satu nyawa, namun puluhan nyawa lain terkorban. Tindakan ISIS hari ini umpama syarikat pemaju yang ingin membina rumah lalu mengorbankan penghuninya kerana kekurangan ilmu dalam arkitektur, kejuruteraan, fizik dan matematik.

Berbeza pula dengan kontroversi Zakir Naik di Malaysia dihalang oleh penganut Hindu bukan alasan ekstremisme tetapi atas faktor khilaf semata.

Jika saya seorang penganut Hindu, saya akan menjadi pendebat kepada Zakir Naik instead of diktator. Hujahnya adalah sesi debat memberi peluang kepada kita untuk mendidik, berdiskusi, mengenal, bertanya soalan dan sebagainya kepada pihak lawan.

Itu adalah peluang. Samada anda mengambil peluang atau tidak.

Jika anda mengakui kesilapan atau kelemahan diri, ia lebih mudah untuk anda mendengar teguran bernas. Berapakah harga ego anda?

Jika anda mengatakan Zakir Naik ada kesilapan, ya, memang benar. Persoalan di sini bukan mencari perfectness tetapi mengambil peluang untuk meningkatkan ilmu. Ia tentang pendidikan dan bagaimana anda menguruskannya.

Wallahualam.

No comments: